Vlooien in de winter

Vlooien; ze blijven lastig, ook in de winter! Misschien denk je nu wel; vlooien in de winter? Die twee gaan toch niet samen? Helaas, toch wel! Buiten in de kou heeft een vlo minder kans om te overleven, maar in huis, waar het warm is kan een vlo prima overleven.

Vlooiencheck
Om vast te kunnen stellen of jouw huisdier vlooien heeft ga je op zoek naar kleine, zwarte korreltjes. Deze bevinden zich vaak in de lies- en/ of schouderstreek van je huisdier. Deze kleine, zwarte korreltjes zijn waarschijnlijk vlooienpoepjes. Wil je dit zeker weten? Gebruik dan een vlooienkam en kam een aantal korreltjes uit de vacht. Plaats de korreltjes op een vochtig keukenpapiertje. Wanneer de korreltjes een rode kleur afgeven kun je met zekerheid zeggen dat het vlooienpoepjes zijn. De rode kleur wordt veroorzaakt door onverteerde bloeddeeltjes in de ontlasting van de vlo.

Voorkom een vlooienplaag
Een vlooienplaag voorkom je door preventief te ontvlooien. VitaDier heeft een ruim assortiment aan vlooienmiddelen; bijvoorbeeld Advantix vlooienpipetjes. Maar ook bescherming op natuurlijke basis.

Vlooien bestrijden
Als je huisdier vlooien heeft is het verstandig direct met bestrijden te beginnen. Je kunt je huisdier behandelen met Advantage of Advantix; dit doodt de vlooien binnen 24 uur. Maar let op; de meeste vlooien zitten niet op je huisdier maar in de leefomgeving. Je huis dus! Gebruik hiervoor een omgevingsspray, bijv. Exil, en maak het huis goed schoon. Denk aan de bank, kussens, mandjes etc. Maar ook de auto als je je hond vaak meeneemt.

Ontwormen
Wormen en vlooien zijn grote vrienden van elkaar. De vlo is een tussengastheer van de worm. Dit betekent dat wormenpoppen zich schuilhouden in de poppen van de vlo. Wanneer de vlo uitkomt heeft de worm zich in hem genesteld. Vervolgens springt de vlo op jouw huisdier om zich te voeden. Je huisdier gaat als reactie hierop zichzelf krabben en bijten. Hierdoor verdwijnen er vlooien in het maag-darmkanaal van je huisdier. De vlo overleeft niet, maar de worm in de vlo wel! Preventief minimaal 4x per jaar ontwormen met een breed spectrum als Milbemax of Exil No Worm Pro is dus van groot belang.

Nabehandeling
Het is belangrijk om de gehele preventieve behandeling tegen vlooien maandelijks te herhalen. Immers, na deze periode komen de poppen uit die jouw eerdere verdelgingspoging hebben overleeft.

Ons advies is om in de wintermaanden gewoon door te gaan met preventief behandelen. Ook al ben je nog zo schoon in de huishouding; vlooieneitjes krijg je nooit helemaal weg. De vlooien vinden het prima in huis. Zeker als je huisdieren buiten komen heb je kans dat ze meegenomen worden.
Voorkomen is beter dan genezen; behandel je huisdier dus regelmatig tegen vlooien en wormen!

 

          Reacties (0)

Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Meer reacties
Wij gebruiken cookies om het gebruik van deze website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonlijke gegevens op.