Weet jij wat je hond of kat eet?

Welke chemische toevoegingen zitten er in veel hondenvoer?
Bij de meeste merken hondenbrokken worden chemische anti-oxidanten toegevoegd, die komen in 3 soorten:
- BHA (Butyl Hydroxyl Anisol) (E320)
- BHT (Butyl Hydroxyl Tolueen) (E321)
- Ethoxyquine (E324)

Anti-oxidanten in droogvoer voorkomt dat het voer ranzig word of gaat schimmelen. Deze hoeven niet chemisch te zijn, een combinatie van vitamine C en E doet precies hetzelfde.

Wat doet dit met mijn hond of kat?
Chemische anti-oxidanten zijn goedkoper maar hebben vele nadelen.
BHA is een veel omstreden stof, in veel landen is het verboden in menselijk voedsel. Uit (dierproef) onderzoek is ontdekt dat deze stof kanker veroorzaakte in tenminste 1 orgaan bij 3 verschillende soorten dieren, waaronder ook honden, en dat BHA de bloeddruk verhoogt.

BHT is een stof die oorspronkelijk werd ontwikkeld om de houdbaarheid van kleurenfilms te verlengen, tevens is het een antioxidant voor oliën en vetten, ook is deze stof verboden in een hoop landen in menselijke voeding. In Engeland is er onderzoek gedaan, daaruit is bewezen dat deze stof zorgt voor vergroting van de lever, wat tot gevolg heeft dat er minder enzymen afgegeven worden die het lichaam zo hard nodig heeft.

Ethoxyquine is een rubberstabilisator en landbouwbestrijdingsmiddel.
Na onderzoek is vastgesteld dat ethoxyquine de volgende bijwerkingen heeft:
De lever- en nierfuncties kunnen verstoord raken.
Darmbacteriën kunnen beschadigd en sterk verminderd worden. Hierdoor raakt de darmflora balans verstoord. De vacht droog en broos wordt, zijn glans verliest en in ernstige gevallen uitvalt.
De huid wordt in sommige gevallen schilferig. Het haar blijft weg en de huid kan zich ontwikkelen als een zgn. olifantenhuid. Dieren hebben veel jeuk en krabben zich, kans op infecties en in ernstige gevallen zelfs kanker. Er zijn berichten over leverkanker, schildklierkanker en nierfunctiestoringen in samenhang met deze stoffen naar buiten gekomen.
Ethoxyquine is voor menselijk voedsel binnen de EU verboden.

In welk merken zitten deze stoffen wel en niet?
Producenten van hondenvoer zijn niet verplicht om deze E-nummers op het etiket te vermelden. Daarom is het vrij lastig om er achter te komen welke merken wel en niet met deze stoffen werken. Royal Canin en Eukanuba zijn o.a. grote bekende merken welke veelvuldig deze chemische stoffen aan hun voeding toevoegen.
Carnis, Riverwood, Profine en Darf zijn enkele merken welke vrij zijn van chemische toevoegingen.
Staat er geen 100% natuurlijk op, dan kun je er van uitgaan dat het deze stoffen bevat. Overigens is de claim 100% natuurlijk geen garantie voor correcte voeding. Tarwe is bijvoorbeeld een 100% natuurlijk product, maar geen geschikte voeding voor hond of kat.

 

          Reacties (0)

Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Meer reacties
Wij gebruiken cookies om het gebruik van deze website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonlijke gegevens op.