Feestdagen, chocolade en honden....

Heerlijk de paasdagen staan weer voor de deur!

Het huis wordt feestelijk aangekleed en we besteden extra aandacht aan lekker eten en drinken. Huisdieren zijn tegenwoordig echt onderdeel van het gezin. Als we zelf met de feestdagen lekker eten, vinden we dat onze huisdieren ook wel wat extra’s mogen. Vooral honden zijn meesters in het lief kijken om zo wat lekkers te bemachtigen. We weten dat dit niet goed is voor de hond, maar ach... voor een keertje…


Toch moet je oppassen. Voeding voor mensen is voor huisdieren erg ongezond, ze kunnen er ziek van worden en sommige voedingswaren zijn zelfs giftig!
Een voorbeeld hiervan is chocolade, iets wat er rond de feestdagen veelvuldig op tafel staat. Chocolade veroorzaakt ernstige maagdarmklachten en kan zelfs dodelijk zijn.

Er kan sprake zijn van vergiftiging zijn bij opname van:
Pure chocolade: meer dan 15 gram per kg huisdier
Melk chocolade: meer dan 30 gram per kg huisdier
Witte chocolade: Ca. 100 gram per kg huisdier.

NB: Ter vergelijking: een reepje Merci chocolade weegt 12.5 gram!

De verschijnselen bij chocoladevergiftiging zijn rusteloosheid, misselijkheid, trillen, braken, diarree, veel plassen. 

Pas daarom goed op en laat geen chocolade op tafel staan als er een huisdier in de buurt is.
Andere giftige voedingswaren welke met de feestdagen veelvuldig op tafel staan zijn macadamia noten, druiven, rozijnen, avocado, ui, knoflook, bieslook, prei.

Als je het vermoeden heeft dat je huisdier iets giftigs of gevaarlijks heeft gegeten, neem dan contact op met uw dierenarts. Zij kunnen uw dier laten braken door het geven van een injectie. Het veel gehoorde advies om een huisdier door middel van een schep zout in de bek te laten braken is verouderd en kan zelfs levensgevaarlijk zijn.

 

          Reacties (0)

Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Meer reacties
Wij gebruiken cookies om het gebruik van deze website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonlijke gegevens op.